Bokvagnen!

Ibland kan det vara svårt för elever att ta sig till skolbiblioteket. Det kan handla om att de har korta raster, att de missar när biblioteket har öppet eller tycker det är svårt att gå dit själva. För att tillgängliggöra litteratur än mer på skolan har jag och skolans bibliotekarie Emma börjat gå runt med en liten bokvagn i korridorerna. Den här terminen har vi varit ute två gånger, vi har hittat ett hål i mitt schema då många elever har rast. Vagnen har fyllts med böcker i olika format och genrer och Emma har med sig sin dator och lånar ut på plats till de elever som vill låna.

Några pärlplattor fick följa med till jobbet och pryda bokvagnen veckan innan Läslovet. 👻

Det är underbart mysigt att gå runt och prata litteratur med eleverna. Emma är superduktig på att matcha böcker till dem och deras intressen och önskemål. Vi brukar också försöka låna ut böcker till lärarna. Läsande lärare ger läsande elever. Den här gången lyckades vi inte med lärarna men fick fler utlån till elever än förra gången. Poesi önskades av en lärare och det ska givetvis med nästa gång.

Peppad lärare och skolbibliotekarie!

För att eleverna ska veta att vi är på väg har vi en jingel till bokvagnen. Musikeleverna i åk.9 fick i uppdrag att skapa jinglar till oss i början av höstterminen och vi fick sedan utse en vinnare. Vi tänker lite som glassbilens jingel, man hör musiken och känner direkt suget efter glass eller i det här fallet litteratur.

Bokvagnen!

Vi ska försöka komma ut med vår vagn oftare för elever lånar böcker av oss, de pratar böcker med oss och vi visar att läsning är viktigt. Det vore kul att få fler lärare att gå med vagnen och kanske lärare från andra ämnen än svenska.

Heja läsning!

/Jennie Rosén

Leave a comment