Vi låter oss inspireras av Vilhelm Ekelund

Hur ska man bota sin oro? Finns det en medicin mot den? Under några lektioner funderar vi över vår oro, vad som kan lindra den och läser och skapar poesi inspirerade av Vilhelm Ekelunds dikt “Aldrig kan själens längtan stillas”.

De senaste lektionerna har jag och två klasser i åk.7 b.la. arbetat med lite poesi på lektionstid. Vi har läst och analyserat ”Aldrig kan själens längtan stillas” av Vilhelm Ekelund. Vi har gått igenom allitterationer och anaforer och utifrån Ekelunds dikt samtalat om vad som oroar människor idag. Coronavirus, klimatförändringar, USA-valet, skola och mänskliga rättigheter är några av de saker som nämnts. Vi har kortskrivit berättelser till en bild om oro, se nedan. Innan vi skrev våra texter funderade vi tillsammans på hur oro känns samt var personen på bilden befinner sig.

Bild från Pixabay, av RyanMcGuire.

För att peppa upp oss lite i höstmörkret har eleverna fått lyssna till Bobby McFerrins ”Don´t worry be happy” samt tittat på musikvideon. Efteråt pratade vi om hur man kan göra när man känner oro. Kan man bara skratta bort den? Vad lugnar oss när vi är oroliga? Vi har även tittat på en film från UR, Orka plugga:

Eleverna har skrivit dikter om oro och hur man kan lugna den utifrån en instruktion jag skapat till Ekelunds dikt. Eleverna håller nu på att finslipa sina dikter för att renskriva dem nästa lektion. De elever som vill kommer dela sina dikter digitalt med omvärlden.

Ta hand om er!
/Jennie Rosén

One thought on “Vi låter oss inspireras av Vilhelm Ekelund

  1. […] De har också utforskat några poesibegrepp, analyserat, kortskrivit utifrån en bild och använt musiken för att skifta fokus – från oro till hopp och framtidstro. Jennie tipsar också om UR:s film “Känner du coronaoro?” I den förmedlas hur oro kan vändas till en drivkraft för att hitta nya och bättre lösningar. Om oron tar över för mycket kan eleverna dela tankar och ta del av varandras perspektiv – exempelvis genom, diktskapande som delas med omvärlden. Mer inspiration hämtar du från Jennys blogg Läraren Jennie. […]

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s